måndag 24 februari 2014

SOCKERKRINGLOR ALA ABBE NILSSON


Fotobomb från vad vi gjorde igår.

Delar utav de viktiga ingredienserna för att baka jordens godaste, och enklaste 


Förutom smör ägg socker jäst och mjöl behöver man idel glada barn, villiga och ivriga att baka kringlor ala Abbe Nilsson i Madicken.




Att man tappat båda framtänderna gör förstås ingenting, det går ju lika bra ändå att knåda deg.



Söndagen alltså.

Regn och rusk ute, en man som mest tillbringade dagen liggande raklång i soffan , antingen med blicken på teven eller ständigt pillande på mobilen, med mungiporna nere vid golvet, och helt oengagerad i resten utav familjen, vi såg nästan iaf inte röken av honom.

Så, vi andra tre, som uppskattar detta med tillsammanstid, vi ställde till med sockerkringelbak.
På med bakmössor och förkläden, fram med mjöl och mäta upp och socker och ägg och smälta smör och värma ihop och smula deg.





När man bakar med två stycken bagare i variabel storlek och kunskap så får man räkna med att 
1: Man själv gjorde ett lite halvdåligt val som valde svarta kläder
2: Det ligger en dimma av vetemjöl i hela köket en lång stund efteråt.
3: Man får svara på denna lilla frågan tusen gånger: - Får jag ta den här lilla lilla biten deg, bara den, sen lovar jag att inte äta mer? 





Men till slut så, till slut så blev det 40 fina fantastiskt goda sockerkringlor.
Och jag åt upp två utan att blinka till eftermiddags kaffet efter att jag kört bort Julia till kompisen Ellen som var leksugen.
Efteråt blir man så där sockerstinn i hela huvudet och har fingertoppar fulla av smör och sockerblandning.
Nybakade och ljummna var detta bland med godaste jag ätit.

Tips som jag delgett förut när det gäller baka med barn där mjöl är involverat.
Eftersom mängden mjöl är bland det viktigaste när man bakar så brukar jag i förväg mäta upp exakt i en bunke, ur denna bunken står dom sedan och måttar och räknar och rågar decilitermått.
Då behöver man ju inte vara som en hök och hålla reda på om dom fått en dl för mycket eller för lite.
Är bunken tom, är mängden rätt.

Lycka till.
Receptet hittar ni som sagt hos Emma Här 

Kram

Inga kommentarer: